מס שבח – כל מה שחשוב שתדעו!

מעוניינים למכור דירה? קיימת חשיבות גבוהה שתהיו מודעים למיסים אותם תדרשו לשלם בעבור העסקה ובמקרים מסוימים, אחד מאותם המיסים הוא מס שבח.
מס שבח מתייחס למעשה לרווח אשר יתקבל בעקבות מכירת הדירה.
לפני שאתם נלחצים מההוצאה או מתחילים לבצע חישובים חשוב להדגיש, אם מדובר בדירה יחידה, אשר נמצאת בבעלותכם מעל שנה וחצי ואתם גרים בה, אתם תהיו פטורים מתשלום מס שבח.
בהליך חישוב מס שבח מקזזים הוצאות שונות אשר בוצעו עבור השבחת הדירה כמו: עלויות שיפוץ דירה, שכר טרחת עורך דין, מס רכישה ועוד.. ומהסיבה הזאת, ההמלצה היא לשמור כל חשבונית אשר מתקבלת מהוצאה כספית אשר קשורה לדירה.
חשוב לציין שמי שלא שמר את החשבוניות, יוכל להכניס לתמונה שמאי מקרקעין, אשר יוכל לבצע הערכה של עלויות השיפוצים וההשבחה אשר בוצעה על אותה הדירה.
החל משנת 2014 על פי חוק מס השבח, גובהו של המס עומד על 25 אחוז נטו מעליית שווי הדירה. את החישוב מבצעים בצורה לינארית – כאשר העלייה מחולקת לאורך תקופת האחזקה בדירה – כאשר עליית ערך אשר בוצעה לפני שנת 2014 תהיה פטורה ממיסוי.
כאן חשוב לציין שעד לשנת 2014, השנה בה יצאה רפורמה לגבי מס השבח, היה פטור גורף על תשלום המס ולכן, עבור השנים הללו אין צורך לשלם מס שבח.

איך מחשבים את מס השבח?
לפני שנכנסים לחישובים, כדאי לבדוק לפני המכירה אם מס השבח אכן חל עליכם.
בכדי לחשב את גובה המס, ניתן לעשות שימוש במחשבון ייעודי – כאשר ניתן למצוא מחשבון שכזה באתר הרשמי של רשות המיסים. לרוב התוצאה שתתקבל יהיה הערכה אשר תתבסס על נתונים שונים אותם תזינו כמו: עלות הנכס, הוצאות שונות ועוד.
חשוב לציין כי מוכר הדירה מתבקש להצהיר לרשות המיסים בתוך 40 יום ממועד המכירה, לגבי סכום הכסף אותו קיבל עבור הדירה, ניכויים, תוספות וסכום המס ובמידת הצורך, גם בקשה מסודרת לקבלת הנחה או פטור מתשלום המס. את הבקשה ניתן להגיש באתר של רשות המיסים בתוך תופס שנקרא "שומה עצמית למס שבח". המוכר יתבקש לשלם את מס השבח בתוך 60 יום מיום העסקה.

מתי ניתן לקבל פטור מתשלום מס שבח?
ישנם מקרים בהם ניתן לקבל פטור ממס שבח ובין היתר: במידה ומדובר במכירת דירה יחידה אשר משמשת למגורים, והיא נמצאת ברשות הבעלים במשך תקופה הארוכה משנה וחצי. ניתן לקבל פטור ממס השבח – כל עוד סכום הכסף אשר התקבל ממכירת הדירה הינו פחות מ-4.5 מיליון מקרה נוסף אשר יכול לזכות בפטור מתשלום מס שבח, נוגע לדירה אשר התקבלה בירושה, כאשר גם כאן בכדי לקבל את הפטור יש צורך לעמוד בתנאים שונים כמו: זאת הדירה היחידה שהייתה בבעלותו של המוריש. היורש הוא צאצא או בן זוג של מוריש הדירה. למעשה, במקרה שכזה בודקים אם המוריש היה בחיים ומבקש למכור את הדירה. האם הוא היה מקבל פטור ממס השבח. במידה וכן, למעשה הפטור עובר בירושה ליורש הדירה. חשוב לציין שגם במקרה הזה, הפטור רלוונטי כל עוד סכום העסקה לא עולה על 4.5 מיליון .

דילוג לתוכן